Column BOBWekelijks verschijnt er in het huis-aan-huisblad Groot Eindhoven een column van BOB die zijn PSV op de voet volgt.Eeuwig GE/1 september 2015

Met een klinkende 3-1 overwinning op Feyenoord heeft PSV laten zien dat het nog steeds een van de voornaamste kanshebbers is voor het landskampioenschap. In de voorbespiegelingen bliezen de Rotterdammers hoog van de toren. De Coolsingel stond bij wijze van spreken al helemaal vol. Echter een elftal met grauwe middelmaat als Immers, Botteghin en Kazim zal nooit en te nimmer een kampioensschaal omhooghouden. Gelukkig mikt PSV op een niveautje hoger qua spelers en dat liet het elftal van Cocu afgelopen zondag bij vlagen zien. Met name in de eerste helft werd Feyenoord helemaal zoek gespeeld. Guardado en Arias waren de aanjagers in het veld waardoor de Rotterdammers in het snikhete Philips stadion naar adem hapten. Dissondant in het gezelschap was Adam Maher. Hij lijkt maar niet zijn niveau te halen van zijn periode bij AZ. Toen dartelde hij over het veld tegenstanders passerend alsof ze er niet stonden. 

De bekerfinale tegen PSV was een mooi voorbeeld waarin de mogelijkheden van de jonge middenvelder volledig zichtbaar waren. In Eindhoven lijkt hij maar niet zijn draai te kunnen vinden hetgeen natuurlijk zorgen baart. Misschien is het een idee om hem een vrije rol te geven waardoor hij puur op intuïtie kan voetballen. Hopelijk komt dan het ware talent bovendrijven. Dit moet namelijk het jaar van Maher worden als hij niet te boek wil komen te staan als eeuwig talent.

BOB

Ingrijpen GE/25 augustus 2015

Vroeg in het seizoen krijgt PSV een hoop teleurstellingen te verwerken. Eerst was er het onnodige gelijkspel in Den Haag door een hakbal van de keeper in de laatste minuut. Daarna besloot Locadia om zijn werkgever, medespelers en supporters onsportief te benadelen door werkweigering te plegen. Meneer is het namelijk beu om het reservebankje warm te houden. Dat dezelfde werkgever hem verleden jaar een contract heeft aangeboden voor vijf jaar waardoor hij voor de rest van zijn leven niet meer hoeft te werken doet er niet toe. Zonder Locadia kwam PSV niet verder dan een moeizaam gelijkspel in Heerenveen. Juist in deze wedstrijd had de jonge aanvaller voor een ommekeer kunnen zorgen door als extra spits een goal te forceren. Het mocht niet zo zijn en PSV zit met de gebakken peren. Reeds vier punten heeft de ploeg nu verspeeld waardoor de aankomende wedstrijd tegen Feyenoord ten koste van alles gewonnen moet worden. Er zullen spelers moeten opstaan om in aanvallend opzicht het verschil te maken. Het gebrek aan scorend vermogen door het vertrek van Memphis en Wijnaldum breekt de ploeg namelijk nu op. Cocu zal moeten ingrijpen en het elftal op een aantal plaatsen moeten wijzigen. Brenet schreeuwt al weken om een wissel en het middenveld met Maher en Propper oogt instabiel. Philip laat zien dat je een topcoach bent!

BOB

Afstemming GE/18 augustus 2015

PSV heeft de eerste twee wedstrijden van het seizoen erop zitten met vier punten tot gevolg. Wat opvalt is dat er in de ploeg heel veel voetbal zit. Zowel Pröpper als Lestienne zijn spelers met een verfijnde techniek en hebben veel oog voor medespelers. Waar in het verleden Wijnaldum nog weleens als postbode wilde fungeren en Memphis voornamelijk bezig was met zijn eigen actie wordt nu de focus gelegd op meer samenspel. Dit heeft tot gevolg dat het positiespel en de looplijnen meer op elkaar afgestemd moeten worden. Het zal dan ook wel een aantal weken duren alvorens de machine op volle toeren gaat draaien. Aan Cocu de taak om de juiste elf spelers de wei in te sturen. 

Op het eerste oog lijkt de trainer te kiezen voor een middenveld met Pröpper, Maher en Guardado. In Nederland kan je met een dergelijk middenveld nog wel voor de dag komen maar in Europees verband lijkt deze samenstelling te weinig fysieke kracht en dynamiek te bevatten.  Idealiter huurt PSV nog een echte box to box speler zoals Leroy Fer om goed voor de dag te komen in de topwedstrijden. Het zal Luuk de Jong ook goed doen want hij laat zich nu te vaak terugzakken op het middenveld, waardoor het elftal voorin een aanspeelpunt ontbeert. Razend benieuwd met welke voetballer Brands uiteindelijk op de proppen komt!

BOB

Staking GE/11 augustus 2015

De competitie is eindelijk weer van start gegaan! De tijd van oefenwedstrijden en trainingskampen is gelukkig voorbij! Helaas vonden er echter maar vier wedstrijden plaats omdat derden zich weer eens wilden profileren ten koste van het voetbal. Niet verrassend was het ditmaal wederom de politie die over de rug van alle voetballiefhebbers een standpunt wilde maken ten opzichte van politiek Den Haag. Het resultaat van de staking; het broze vertrouwen wat er momenteel heerst in de maatschappij ten opzichte van de politie heeft wederom een stevige knauw gekregen en politiek Den Haag weigert de stakers tegemoet te komen. 

Het is de zoveelste keer dat de grootste amusementstak van het land wordt benadeeld. Immers in 2007 vonden de trouwe dienders het namelijk ook nodig om te gaan staken en dan was er ook enkele jaren geleden de omstreden crisistax die de clubs onevenredig hard trof. In andere landen is het voetbal heilig en boven alles en iedereen verheven. 

Zo zou het ook in Nederland moeten zijn. Mocht je iets dwars zitten kan je toch veel sympathiekere methodes vinden om je standpunt kracht bij te zetten? Spreek collectief af om geen bonnen meer uit te schrijven voor infantiele verkeersboetes en schakel alle flitskasten uit. Net zolang totdat de minister toegeeft. Zo kweek je sympathie bij de massa en doe je de regering echt pijn! 

BOB
Fundament GE/4 augustus 2015

PSV heeft de eerste schaal van het nieuwe seizoen al te pakken! Zoals verwacht was FC Groningen een maatje te klein voor de regerend landskampioen. Van de nieuwelingen liet Pröpper meteen zien dat hij een meerwaarde is voor PSV. Als een van de weinigen overziet hij het spel en kan door zijn fantastische techniek uit het niets kansen creëren. De middenvelder kan weleens de revelatie van het seizoen worden! 

Een andere nieuweling die voor het eerst zijn kunnen mocht vertonen was de Deen Poulsen. Hij toonde geen moment aan een waardige vervanger van Willems te zijn. Zijn directe tegenstander was hem voortdurend de baas en tevens was hij in balbezit ondermaats. Terecht dat Cocu hem halverwege de tweede helft naar de kant haalde ten faveure van Brenet. Het zou zomaar kunnen dat hij in de komende weken Poulsen uit de basis speelt. Het is nu nog wachten op de komst van een centrale verdediger en dan is het elftal compleet. 

Het moge duidelijk zijn dat PSV met de huidige selectie in Nederland weinig te duchten heeft van de concurrentie. Alleen Ajax kan de ploeg afhouden van een hernieuwde landstitel. Zaak is dat de zo geroemde teamgeest van vorig jaar gehandhaafd blijft en dan komt het wel goed. Cocu is bezig met een fundament te creëren waarop nog jaren kan worden voortgebouwd: Chapeau!

BOBJopie GE/28 juli 2015

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is officieel ten einde. Door kleine nederlagen tegen achtereenvolgens Basel, AS Monaco en Valencia staan de spelers weer met beide beentjes op de grond. Op Europees niveau worden namelijk persoonlijke fouten wel afgestraft, een wijze les voor met name spelers als Bruma, Zoet en Brenet. Zij zijn dan ook momenteel de zwakke schakels van het elftal. Brenet zal logischerwijs plaatsmaken voor Arias, Bruma voelt de hete adem van Isimat in zijn nek en het is nog allerminst zeker of Jeroen Zoet komend seizoen onder de lat staat. Cocu is dus nog aan het puzzelen om zijn ideale team te formeren. 

Waarschijnlijk zal pas medio september dit elftal op het veld staan. Aangezien de landskampioen de luxe heeft om in de Champions League te mogen acteren is dit ruim op tijd. Tot dat moment is het zaak om zo min mogelijk punten te morsen in de competitie. Daarnaast is het een mooie gelegenheid voor de voetballers die normaliter minder aan spelen toekomen zich in de kijker te spelen. Denk bijvoorbeeld aan Hendrix en Locadia die vol ongeduld staan te trappelen zich te bewijzen.  Om te beginnen in de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal tegen FC Groningen. Er gaat namelijk niks boven een schaaltje winnen in Amsterdam, zal Jopie het durven hem zelf uit te reiken?

BOBGriekse toestanden GE/21 juli 2015

Griekse toestanden afgelopen week op de burelen van PSV. Marcel Brands dacht een akkoord te hebben met Pereiro dat enkel en alleen voorzien hoefde te worden van een handtekening. Alleen dacht de zaakwaarnemer van Pereiro ene Paco Casal daar anders over. Hij vroeg doodleuk om extra geld anders ging de deal niet door. De directie van PSV werd met de rug tegen de muur gezet. Na een dag onderhandelen kwam er uiteindelijk dan toch een deal. Marcel Brands beweert bij hoog en laag dat hij geen cent extra heeft betaald. Logisch dat de directie van PSV dit communiceert, anders gaan alle zaakwaarnemers deze beproefde tactiek hanteren in Eindhoven. 

Het belangrijkste is dat PSV weer een Zuid Amerikaanse parel rijker is. Het is nu aan Cocu om de jonge aanvaller zo snel mogelijk te laten wennen aan het spelsysteem van de ploeg. Waarschijnlijk wordt Narsingh het slachtoffer van de komst van de talentvolle aanvaller. Met Lestienne op de andere vleugel kan PSV in aanvallend opzicht op volle oorlogssterkte beginnen aan het nieuwe seizoen. Het enige wat de ploeg nog ontbeert is een linker centrale verdediger en een extra aanvallende middenvelder. Dan lijkt PSV op papier in ieder geval een sterkere selectie te hebben ten opzichte van het succesvolle vorige jaar. Het is dan aan Cocu om weer een elftal te creëren dat meedoet om de prijzen.

BOBIdeetje GE/14 juli 2015

De Engelse ponden stromen momenteel met miljoenen binnen in Eindhoven. De laatste keer dat PSV zoveel geld kon toucheren was in de tijd van de financiële herstructurering. Door deze gigantische kapitaalinjectie is de toekomst van de club in de komende jaren gewaarborgd. PSV kan zich nu gaan focussen op groei in alle geledingen. Een klein stadionnetje en een voetbalcampus op de Herdgang, het weer vol laten lopen van de skyboxen en businessrooms en uitbreidingsplannen voor het huidige stadion. Daarnaast moet PSV weer een aantal nieuwe groeibriljanten gaan aantrekken zodat het kapitaal weer op het veld staat. 

Door de financiële zekerheid mag Marcel Brands het bord op schoot vaarwel zeggen en wereldwijd gaan scouten. Dit betekent dat de lat ook hier omhoog gaat. Het zal ook moeten willen de Eindhovenaren geen modderfiguur slaan in de Champions League. Juist nu PSV is ingedeeld in pot één voor de loting is de kans op de tweede ronde groter dan ooit. Het toeval wil dat Gerbrands een jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de groepsfase van de Champions League te overleven. Het is dus nu tijd om boter bij de vis te doen Toon! Naast de versterkingen Pereiro, Pröpper en Lestienne mag er nog wat bij. Twee oude helden van weleer wellicht? Afellay en Alex zijn transfervrij en vullen de selectie perfect aan! 

Wellicht een ideetje Toon?

BOB


Cruciaal GE/7 juli 2015

Het grootste deel van de selectie van PSV is inmiddels weer compleet, alleen de internationals Guardado, Arias en Hiljemark ontbreken nog. De vraag is echter wanneer de gewenste versterkingen Lestienne en Pereiro de gelederen komen versterken. Met hen aan boord is de kans groot dat PSV weinig aan kwaliteit inboet ten op zichte van het vorige seizoen. Immers de twee aanvallende versterkingen moeten gezamenlijk de leemte kunnen vullen die Memphis achterlaat. Lestienne heeft snelheid en is een specialist op het gebied van de dode spelmomenten. Pereiro is iemand met een fluwelen balbehandeling die tweebenig is en een neusje heeft om op de juiste plaats te staan voor het vijandelijk doelgebied. Mocht er onverhoopt een kink in de kabel komen dan kan Marcel Brands doorschakelen op plan B. Zolang hij niet terecht komt bij de veel te dure middelmaat zoals Berghuis en Larsson dan zal het allemaal wel goed komen. 

Philip Cocu heeft in ieder geval intern duidelijk gemaakt dat hij zo snel mogelijk met een volledige selectie aan de slag wil. Het inslepen van automatismen is cruciaal als PSV in een vroeg stadium het verschil wil maken in de Champions League.  Alleen Wijnaldum mag nog vertrekken en dan is het uit met de pret. Spelers zoals Willems en Locadia zullen zich moeten schikken in hun rol en anders alleen voor belachelijke bedragen  verkocht moeten worden.

BOB


Verrekes! GE/30 juni 2015

Waar Zuid-Nederland over drie weken pas met vakantie gaat is PSV inmiddels alweer in volle voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Vorig jaar hebben de Eindhovenaren conditioneel in de eerste weken de basis gelegd voor de uiteindelijke titel.  Want hoe vaak heeft PSV wel niet de wedstrijd in de laatste minuten beslist. Daarnaast waren er vrijwel geen spierblessures hetgeen wijst op een goede trainingsopbouw. Luc van Agt verdient hier alle credits voor, hij is immers sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de conditionering van de voetballers. Marcel Brands is ondertussen druk bezig om de broodnodige versterkingen binnen te halen. Aanvallende aanwinsten zullen hoogstwaarschijnlijk uit het buitenland komen.

Een goede zaak want in Nederland hebben alle clubs het verrèkes hoog in de bol zitten door belachelijke prijzen te vragen voor middelmatige spelers. AZ durft gewoon met droge ogen zes miljoen euro te vragen voor Steven Berghuis. Als je hem ziet voetballen dwalen je gedachten automatisch af naar het WK damesvoetbal dat momenteel zijn climax nadert. Lekker leuk dartelen over het veld met de haartjes in de wind en het broekje mag vooral niet vies worden. Nee PSV moet echte kerels hebben die spelen met het mes tussen de tanden. Latijns Amerika is het gebied waar deze toppers in overvloed rondlopen.

Brands weet dit ook en gaat hier deze zomer zijn slag slaan dat is zeker!

BOB
Contouren GE/23 juni 2015

Na een periode van relatieve rust op de transfermarkt lijken de contouren van het vernieuwde PSV langzaam zichtbaar te worden. De transfer van Isimat lijkt een kwestie van tijd en Karim Rekik heeft beloofd om in de komende weken de knoop door te hakken. Mocht Rekik niet kiezen voor PSV dan schakelt Brands hoogstwaarschijnlijk door richting Mexico om daar te shoppen. Reyes en Moreno zijn de voornaamste kandidaten op het schaduwlijstje van de technisch directeur. De verdediging staat dan als een huis en van daaruit kan de rest van de ploeg worden versterkt. Hiljemark en Ritzmaier mogen vertrekken omdat zij simpelweg niet voldoen. 

Pröpper zou een mooie vervanger kunnen zijn met in zijn kielzog Kenneth Paal die zich in de selectie mag bewijzen als jong talent uit de eigen opleiding. Wordt Wijnaldum ook nog verkocht dan is het aan Brands om wederom een topper uit de hoge hoed te toveren uit de categorie Guardado en de Jong. Zo’n speler zal dan hoogstwaarschijnlijk worden opgehaald bij een Europese topclub omdat hij daar buiten de boot valt en met het naderende EK voor de deur aan spelen wil toekomen. PSV is dan natuurlijk een prachtig alternatief vanwege het feit dat de club het komende seizoen mag uitkomen in de Champions League. 

De verwachting is echter dat dergelijke spelers pas bij het sluiten van de transfermarkt in beeld komen. 

BOBGini GE/16 juni 2015

Met een rake punter besliste Georginio Wijnaldum de wedstrijd tegen Letland in het voordeel van het Nederlands elftal. Nauwelijks in het veld deed hij meteen wat Robin van Persie in de voorbije zeventig minuten maar niet lukte. Het was een prachtig slotstuk van een enerverend jaar voor de aanvoerder van PSV. Van chronisch geblesseerd tot basisspeler op het WK en landskampioen met PSV. Bovendien legde hij dit seizoen ook nog eens beslag op de gouden schoen als beste speler van de eredivisie.  
Je kan wel zeggen dat Gini momenteel op de top van zijn kunnen presteert. Een ideaal moment dus om een stap hogerop te maken naar de Europese top zou je denken. Wijnaldum steekt die ambitie niet onder stoelen of banken maar doet dat op een respectvolle manier naar PSV en zijn supporters toe. Hij geeft eerlijk aan dat hij een vertrek zou overwegen maar alleen als het plaatje helemaal klopt. Een mooie competitie met een aansprekende club die speelt om de prijzen dat is wat hij wil. En komt die Europese topploeg niet dan blijft hij met alle liefde bij de club die altijd goed voor hem is geweest in voor- en tegenspoed. Je kan inmiddels concluderen dat na vijf jaar trouwe dienst Wijnaldum een echte PSVer is geworden.  
Gini bedankt voor het fantastische seizoen, dat gaan we hopelijk volgend jaar weer overdoen!

BOBContrast GE/9 juni 2015

PSV moet het ‘FUNdament’ worden voor je carrière als profvoetballer. Niet alleen het eerste elftal moet de regie voeren in Nederland maar ook de jeugdopleiding moet tot de absolute top behoren. Omdat te bereiken heeft PSV de vooropleiding tot profvoetballer FUNdament ontwikkeld. Het idee is om kinderen tot dertien jaar zoveel mogelijk te laten trainen in hun eigen directe omgeving. Ze kunnen op de plaatselijke basisschool blijven zitten, spelen met dezelfde vriendjes en kunnen lekker opgroeien in hun eigen vertrouwde omgeving. 
Door een samenwerking aan te gaan met een reeks aan BVO’s in Nederland en België is dit mogelijk. PSV zorgt voor trainers en trainingen op locatie en in ruil daarvoor hebben ze het eerste recht op de grootste talenten van de clubs. Wanneer ze dertien jaar oud zijn vertrekken deze toppers vervolgens naar PSV om daar te starten met hun ‘middelbare’ opleiding tot profvoetballer. De Herdgang moet daarom worden omgetoverd tot een ware voetbalcampus waar dagelijks trainingen en school hand in hand gaan.  Een revolutionair concept waarmee PSV voorop loopt in Europa en misschien wel in de wereld. Pedagogisch verantwoord, technisch briljant en praktisch slim uitgedacht door Langeler. 
In Amsterdam daarentegen is Jopie uit betondorp de messen alweer aan het slijpen voor de zoveelste fluwelen revolutie in de jeugdopleiding. Een mooier contrast tussen de twee topclubs van Nederland is niet te vinden.

BOBTrofee GE/2 juni 2015

Nog een maand vakantie en dan begint PSV de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Idealiter met een volledige selectie echter de ervaring leert dat dit zelden het geval is. Arias en Guardado ontbreken sowieso vanwege interlandverplichtingen in verband met de Copa America en de Gold cup. Daarnaast is het nog maar de vraag welke spelers in de komende weken gaan vertrekken en worden aangetrokken. Inmiddels staat al vast dat PSV in tegenstelling tot andere jaren kiest voor een pittige voorbereiding waarbij geoefend wordt tegen de volgende clubs van Champions League niveau: Monaco,Basel, Olympique Marseille en Borussia Mönchengladbach. Een prachtige uitdaging voor de spelers zodat ze weten wat hen het komend jaar te wachten staat in Europa. Bovendien gaat PSV hoogstwaarschijnlijk in het eigen stadion spelen tegen Borussia Mönchengladbach, hetgeen natuurlijk prachtig nieuws is voor de fans! 
De laatste keer dat de Eindhovenaren een thuiswedstrijd in de voorbereiding speelden tegen een aansprekende tegenstander was Arsenal in de jaren negentig. Destijds was het stadion uitverkocht en hing er een fantastische sfeer plus er werd ook nog gespeeld om een trofee; de Nike Challenge Cup. 
Wellicht is het een idee dat PSV de thuiswedstrijd koppelt aan de jaarlijkse open dag? Overdag allerlei leuke activiteiten in en om het stadion en in de avond een mooie pot zomeravondvoetbal. De fanshop en de horeca zullen ongetwijfeld een topomzet draaien!

BOBOvertuigen GE/26 mei 2015

Eensgezind samen strijden voor één doel, dat was het motto voor de selectie van PSV. Het persoonlijke belang werd ondergeschikt gemaakt aan het teambelang. Philip Cocu koos ervoor om met een vaste basiself te werken waardoor nummer twaalf tot en met eenentwintig  genoegen moest nemen met een reserveplaats. Nu de competitie voorbij is en de prijzen verdeeld zijn doorbreken de vaste wisselspelers de zelfgekozen omerta. Zij willen volgend jaar niet nog zo’n seizoen meemaken en azen dus op een vertrek om hun persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. 

Denk hierbij aan Jurgen Locadia, Marcel Ritzmaier en in mindere mate Rai Vloet. PSV heeft echter niet voor niets langdurige contracten afgesloten met deze talentvolle spelers. Met name Jurgen Locadia is een voetballer voor de toekomst die eigenlijk te goed voor de bank is en te slecht voor de basis van PSV. Een verhuur komend seizoen zou dan ook ideaal zijn. Subtoppers zoals SC Heerenveen en FC Twente zijn ideale clubs voor de jonge aanvaller om verder te groeien. Daarna kan de spits de plek van Luuk de Jong hoogstwaarschijnlijk overnemen aangezien de huidige vaste aanvalsleider van PSV dan ook een stap wil maken naar een grote buitenlandse competitie. Locadia verkopen zou een fout zijn vergelijkbaar met de verkoop van een jonge Huntelaar aan SC Heerenveen. 

Brands zal Locadia moeten overtuigen het juiste pad te volgen.

BOB
Hartstocht GE/21 mei 2015

Eindhoven heeft zich dit weekend weer van zijn beste kant laten zien. Eerst was er zaterdagavond een spontaan volksfeest in het stadion en in de binnenstad zonder een enkele wanklank. Daarna volgde de fantastische huldiging zondag op het Stadhuisplein en de bijbehorende rondrit op de platte kar. Bij momenten vloeide de Zuid-Amerikaanse passie door de straten van Eindhoven onder het genot van een heerlijk zonnetje en duizenden liters bier. Prachtig vuurwerk, zang en dans bezorgden de selectie van PSV een dag om nooit te vergeten. 

Wellicht dat deze hartstocht gekoppeld aan gemoedelijke familiaire waarden zorgt voor het warme bad dat herkenbaar aanvoelt voor de Latijns-Amerikaanse spelers van PSV. Het leven in het katholieke zuiden voelt voor hen als een tweede thuis waardoor zij kunnen excelleren. Bovendien wordt de stad na afloop van het feestje niet in zijn geheel gesloopt. Iets waar ze in het westen van het land een patent op hebben. 

Het toont maar weer eens aan dat Eindhoven niet alleen op voetbalgebied een trotse lijstaanvoerder is. Op het gebied van feestjes zijn we namelijk  al jaren de hoofdstad van Nederland. Volgend jaar mag PSV weer ons land vertegenwoordigen in de Champions League. Tegenstanders zoals Arsenal, Real Madrid en Manchester United komen weer op bezoek in het Philips stadion. Oude tijden herleven, met een kolkend stadion in de Eindhovense binnenstad!

BOB
Opdracht GE/19 mei 2015


Zelfs op halve kracht wint PSV zijn wedstrijden dit seizoen. De slotwedstrijd tegen ADO Den Haag was hiervan een treffend voorbeeld. De spelers speelden met een kater meegenomen uit het ‘trainingskamp’ in Ibiza. Toch wist het elftal tweemaal terug te komen van een achterstand en de wedstrijd winnend af te sluiten. Nooit opgeven en altijd doorgaan is dan ook het credo van het huidige PSV. Het is belangrijk dat deze teamgeest behouden blijft met het oog op het nieuwe seizoen. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Marcel Brands zichzelf als belangrijkste opdracht heeft meegeven om het elftal na het vertrek van Memphis bij elkaar te houden. Hier mag best wel wat geld in worden geïnvesteerd aangezien die miljoenen momenteel binnenstromen. De verdediging is prioriteit nummer één. Immers Rekik en Isimat-Mirin worden gehuurd en aan Willems wordt stevig getrokken door andere clubs. Met de komst van Simon Poulsen als back-up voor de linksbackpositie is de ploeg in ieder geval in de breedte al beter geworden. 

Als de verdediging staat moet Brands goals inkopen en met name een specialist voor de dode spelmomenten. Dat is namelijk de gigantische leemte die Memphis achterlaat. In Nederland loopt er wat dat betreft op Ziyech en Cherry na weinig goeds rond dus is het wachten op een tropische verrassing. 

Het beloven interessante maanden te worden!
BOB

Tiny bedankt! GE/14 april 2015

Nog één wedstrijd winnen en dan kan het feest in Eindhoven losbarsten. Een nieuwe bloeiperiode voor PSV gloort aan de horizon door de vele miljoenen die gaan binnenstromen. Juist op zo’n moment is het belangrijk om te kijken naar degenen die het fundament hebben gelegd voor het huidige succes. Voor de hand ligt het om Georginio Wijnaldum, Memphis , Jetro Willems, Luuk de Jong en Andrés Guardado eruit te pikken als aanjagers van het succes. 
Echter geen van allen had überhaupt de mogelijkheid gehad om het prachtige shirt van PSV te dragen als een man met zijn zakelijk netwerk er niet in was geslaagd om PSV van de ondergang te redden. Deze man is Tiny Sanders en in mijn ogen moet de huidige titel aan hem worden opgedragen. In de grootste financiële crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is hij er in geslaagd om ruim 80 miljoen euro te werven bij de overheid en het bedrijfsleven. Een huzarenstukje waarvoor hij in mijn ogen niet genoeg kan worden geprezen! Hierdoor konden de financiële en sportieve puinhopen van het tijdperk Reker worden opgeruimd. Als het namelijk aan Reker had gelegen was PSV nu een Heerenveen van het Zuiden geworden. 
Gelukkig is PSV nu weer een topclub die brandt van ambitie en streeft naar Europees succes en die niet rommelt op provinciaal niveau! Tiny Bedankt!

BOB
Bloeiperiode GE/7 april 2015

Nu het voetbalseizoen het einde nadert en de prijzen worden verdeeld, breekt voor PSV een uiterst belangrijke periode aan. Niet alleen op sportief vlak maar zeer zeker ook op financieel gebied. Immers een mogelijk kampioensschap betekent rechtstreekse plaatsing voor de Champions League en dus minimaal 25 miljoen euro en bij goede prestaties zelfs wel een veelvoud daarvan. Daarnaast kan er door de verkoop van Wijnaldum, Willems en Depay ook minimaal zo’n 50 miljoen euro worden binnengeharkt. Het zijn bedragen die doen beseffen dat PSV de komende maanden een reuzensprong kan maken. PSV is namelijk wel een club die durft te investeren en niet de miljoenen op de bank zet zodat de inflatie en negatieve rente het kapitaal opeten.

Marcel Brands heeft een mooi wensenlijstje klaarliggen. Portugees international Miguel Veloso en Ibi Afellay staan met stip bovenaan! Zij moeten samen met Guardado en de Jong de nieuwe leiders worden. Daaromheen zal er fors worden geïnvesteerd in spelers die kunnen doorgroeien en dus nieuw kapitaal kunnen vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan de verloren zonen uit de jeugdopleiding Perreira en Labyad die beide niks liever willen dan terugkeren naar Eindhoven. Het moge duidelijk zijn de komende zes wedstrijden zijn bepalend voor de nabije toekomst van PSV.

De zeven magere jaren zijn voorbij, bij winst kan er zomaar weer een nieuwe bloeiperiode ontstaan van zeven vette jaren!

BOBVerschil GE/31 maart 2015

Met nog zes wedstrijden te gaan in de competitie breekt nu de cruciale fase aan waarin de prijzen worden verdeeld. Als PSV zijn drie thuiswedstrijden wint en één van de drie uitwedstrijden dan is de titel een feit. Het is daarom van belang dat de Eindhovenaren zo snel mogelijk weer in een positieve flow komen. 

Normaliter is een onderbreking van twee weken in verband met interlandvoetbal vervelend voor het ritme van een elftal. Voor PSV kan het echter gunstig uitpakken aangezien de domper tegen Feyenoord op deze manier goed weggespoeld is. De koppen van de voetballers zijn weer leeg en vanaf nu kan het volledige vizier woeden gericht op het slot van de competitie. De meest gelukkige man op het veld zal ongetwijfeld Andrés Guardado zijn. Immers PSV en Valencia zijn akkoord over een definitieve transfer van de aanvoerder van Mexico. Hierdoor speelt de kleine middenvelder nog minimaal drie jaar in Eindhoven. Bovendien is hij onlangs vader geworden waardoor hij het gevoel heeft dat het leven hem toelacht. Zoals het een goed leider betaamt zal hij in de komende weken de ploeg bij de hand moeten nemen in de jacht op de titel. Met zijn felheid in de duels en splijtende passes moet hij het verschil gaan maken. Om te beginnen in Enschede tegen ‘angstgegner’ FC Twente. 

Andrés weet dus wat hem te doen staat!

BOBHorde GE/24 maart 2015

Gelatenheid heeft PSV de kop gekost in de Kuip. Geen moment stond er een ploeg op het veld die verbeten op jacht ging naar de zege tegen Feyenoord. Het is veelzeggend dat Joshua Brenet de beste voetballer was bij de Eindhovenaren. Grootste dissonanten waren Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh. Met name voor Narsingh moeten er onderhand eens consequenties volgen want hij is al weken de minste PSVer.

Het probleem is echter dat Cocu geen alternatieven heeft. Hij kan Locadia daar neerzetten maar hij laat iedere wedstrijd zien alles behalve een rechtsbuiten te zijn. Wie dan wel? Vloet of Bergwijn? Kortom de spoeling is zeer dun te noemen, dus bidt Cocu iedere dag dat Narsingh zijn vorm weer hervindt. Met nog zes wedstrijden te gaan is het hopen dat de rappe rechtsbuiten snel iets van zijn glans terugkrijgt want anders speelt PSV consequent met tien man. En kampioen worden met een man minder is een hels karwei.

De eerste horde op weg naar succes is FC Twente. De Tukkers zullen ongetwijfeld gretig zijn om PSV te verslaan. Zo kunnen zij wat ‘good will’ terugwinnen bij de fans die tot dusver een dramatisch seizoen meemaken. PSV zal vol met passie en strijd het veld op moeten komen om een goed resultaat te behalen. Aan Cocu de taak om komende week de spelers op scherp te zetten.

BOBKuip-syndroom GE/17 maart 2015

Met de hakken over de sloot maar wel dik verdiend heeft PSV FC Groningen verslagen. Uitblinkers van de wedstrijd waren Wijnaldum en Willems. Zij maken dit seizoen echt het verschil door hun onverzettelijkheid en wil om te winnen. Toevallig zijn beide heren afkomstig uit Rotterdam en hebben ze hun opleiding (deels) genoten bij Sparta. Aangezien de kans zeer aannemelijk is dat beide spelers aan het einde van het seizoen vertrekken zijn ze dus bezig aan hun afscheidstournee door Nederland. De volgende plaats die zij mogen vereren met een bezoekje is hun geboortestad Rotterdam.

Een mooi moment dus om je te presenteren als aanstaande kampioen in de stad die sinds de eeuwwisseling geen kampioen meer heeft kunnen verwelkomen. Bovendien kan PSV dan afrekenen met het Kuip-syndroom. De afgelopen vier seizoenen leverden namelijk uitsluitend frustrerende nederlagen op. Met name de editie van vorig seizoen staat menig PSV supporter nog op het netvlies gebrand. De Dordrechtse scheidsrechter Danny Makkelie strooide met rode kaarten en onterechte penalty’s en waande zich voor even de koning van Rijnmond.

Hopelijk heeft de KNVB lering getrokken uit deze wanvertoning en zetten ze een topscheidsrechter op deze wedstrijd.  Een zege op Feyenoord betekent dat je de kampioensschaal figuurlijk met een hand vast hebt. Je hoeft dan namelijk enkel en alleen de drie resterende thuiswedstrijden te winnen en het kampioensschap is een feit!

BOBNegativiteit GE/10 maart 2015

45 minuten goed voetbal van PSV was meer dan genoeg om in Deventer de drie punten op te halen. Daarnaast knalde Memphis met een prachtige vrije trap de frustratie uit zijn lichaam die was ontstaan door de bakken van negativiteit die de afgelopen week over hem heen werden gestort in de media. Het is typisch Nederlands om iemand die zich niet als grijze muis presenteert en beschikt over grote kwaliteiten negatief te benaderen.

Laten we met zijn allen blij zijn dat we überhaupt nog kunnen genieten van exceptionele talenten zoals Memphis in de eredivisie! Juist de PSV fans zouden nu een statement moeten maken door massaal achter het product van de eigen jeugdopleiding te gaan staan. Memphis heeft namelijk bewust ervoor gekozen om bij PSV zijn contract te verlengen terwijl elders de miljoenen voor hem klaar lagen. Zijn droom is om PSV naar de landstitel te leiden en te investeren in zijn carrière. Daarnaast is hij niet van het trainingsveld af te slaan en maakt hij altijd tijd vrij voor zijn jongste fans. Wat maakt het dan uit dat hij onder de tattoo’s zit, een petje op heeft van een persoonlijke sponsor, houdt van rap muziek, mooie vrouwen en opvallende auto’s?!

Aan het einde van het seizoen staat hij met de schaal op het stadhuisplein en is hij topscoorder van Nederland, dat is wat telt!

BOBLothar GE/3 maart 2015

In een zeer matige PSV- Ajax was degene die de minste fouten maakte en het meeste geluk had de winnaar. Lucky Ajax stal ouderwets de punten in Eindhoven door een onvervalste catenaccio tactiek toe te passen en op zijn Duits in het slot van de wedstrijd toe te slaan. Verpersoonlijking van deze negatieve speelstijl  was Jasper ‘Lothar’ Cillessen. Met zijn pedante houding en zijn theatrale gedrag  zorgt hij voor een hele naargeestige sfeer in het veld. Bovendien laat hij geen mogelijkheid onbenut om uitgebreid tijd te rekken. Kortom een keeper waar de rillingen van over je rug lopen.

Hij deed met zijn gedrag denken aan Mario Basler. U weet wel de hoogst irritante voormalig spelverdeler van Kaiserslautern. Destijds bestormde de PSV supporters het veld om ‘super Mario’ een kopje kleiner te maken. Wat dat betreft verdienen de fans nu een pluim vanwege het feit dat ze zich hebben ingehouden ten opzichte van Cillessen. Met betrekking tot de kampioenskansen van PSV is er nog weinig aan de hand. PSV moet nog maximaal zes wedstrijden winnen om de schaal in ontvangst te nemen.

Aan Cocu de taak om het elftal weer in een positieve flow te krijgen zodat de komende wedstrijden winnend worden afgesloten. Win je namelijk tegen Go Ahead Eagles en FC Groningen dan keert de rust terug en is de schaal een kwestie van tijd.

BOB